Czym tak naprawdę jest alergia?

O alergii słyszał dziś każdy z nas, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym ona dokładnie jest. Najczęściej kojarzy nam się z katarem i kichaniem lub z wysypką, ale w rzeczywistości może przyjmować wiele innych form, takich jak np.: obrzęki, zwłaszcza nagłe, kaszel przewlekły, duszność, problemy z oddychaniem, swędzenie oczu lub skóry czy wreszcie biegunki, lub zaparcia. W dzisiejszym wpisie spróbujemy wyjaśnić, czym dokładnie jest alergia, dzięki czemu będziemy mogli bardziej świadomie obserwować własne organizmy i ich reakcję na różnego rodzaju bodźce zewnętrzne.

Skąd wzięła się nazwa?

Słowo alergia pochodzi z języka greckiego i jest połączeniem dwóch wyrazów – "allos", czyli inny oraz "ergos", czyli reakcja. Słowo alergia zatem oznacza inną reakcję na czynniki zewnętrzne, inną niż obserwowana u większości ludzi. W starożytności to właśnie grecy, jako pierwsi na świecie, opisali te nieprawidłowe reakcje organizmu ludzkiego na czynniki otoczenia. Opisali i nazwali. Co ciekawe pierwsze zdiagnozowane przypadki alergii zostały udokumentowane dopiero w XIX wieku, jest to więc zjawisko stosunkowo nowe w medycynie, a jeszcze nowsza, bo dwudziestowieczna, jest specjalizacja medyczna zwana alergologią.

Co może nas uczulać?

Najprościej mówiąc, uczulać nas może niemal każdy czynnik otaczającego nas świata. W powietrzu, którym codziennie oddychamy, znajduje się mnóstwo składników niewidocznych dla naszych oczu, jak pyłki roślinne, roztocza kurza domowego, naskórki zwierzęce czy pleśnie; w pokarmach, które spożywamy- konserwanty, a np. w kosmetykach czy maściach- środki zapachowe, chemikalia, metale. Wszystkie te składniki mogą uczulać, czyli mogą być alergenami- wziewnymi, pokarmowymi, kontaktowymi.

Co  zatem wpływa na rozwój alergii?

Przede wszystkim- skłonność genetyczna do alergii, przekazywana z pokolenia na pokolenie, zwana "atopią". Ilość ludzi z tą cechą sięga już 30-40% społeczeństwa i ciągle rośnie. Dlaczego? Nie tylko z przyczyn genetycznych, ale także z powodu zanieczyszczeń środowiska, w którym żyjemy, rozwoju chemii spożywczej, gospodarczej, kosmetycznej i farmaceutycznej. Ekspozycja osób z genetyczną predyspozycją do alergii na działanie np. roztoczy, zwierząt czy pyłków roślinnych, przyspiesza rozwój chorób alergicznych.

Sama wrodzona skłonność do alergii, bez ekspozycji na alergeny i ich uczulającego wpływu, nie doprowadzi do choroby alergicznej. Dlatego lekarze alergolodzy zalecają walkę z roztoczami i unikanie posiadania zwierząt domowych tym, którzy są skłonni genetycznie do alergii.